Technische uitleg.

Vraagt u zich ook wel eens af wat al die benamingen betekenen als u aan sloten en sleutels denkt?Hieronder een overzicht van veel voorkomende vaktermen.

 

Aftastbeveiliging:

Voorkomt manipuleren van cilinder. Speciale voorziening in de cilinder zorgt ervoor dat deze blokkeert wanneer hij met speciaal gereedschap van buitenaf gemanipuleerd wordt.

Anti-slagsleutel (klopsleutel) voorziening

Speciale constructie in de cilinder zorgt ervoor dat deze niet te openen is door de ‘slagsleutel methode’. 

Bijzetslot

Een slot dat wordt geplaatst in aanvulling op bestaande sloten of sluitingen. Vaak te verkrijgen met dezelfde sleutel als het hoofd slot.

Cilinder:

Het gedeelte waar je de sleutel in het slot steekt. Er zijn diverse soorten en maten in te verkrijgen. Vaak is het ook mogelijk om alles met 1 en dezelfde sleutel te openen. Klik hier meer info.

Dagschoot:

Dit is het deel van het slot dat met de deurkruk, een draaiknop of een sleutel bewogen kan worden. Meestal is het afgeschuind en verend, zodat de deur in het slot kan vallen.

Dievenklauw:

Een dikke metalen pen die samen met een metalen buis wordt gemonteerd aan de scharnierzijde van deur en in het kozijn. Hierdoor is de niet hier uit het kozijn te halen na het verwijderen van de scharnierpennen. Deze zijn ook te verkrijgen in een veiligheids scharnier. De dievenpen zit dan in het scharnier.

Doorklimbeveiliging:

Een traliewerk of barrièrestang die inklimmen door ramen en lichtkoepels verhindert.

Doornmaat:

De doornmaat is de afstand van het hart van de cilinder of sleutelgat tot aan de voorplaat. De meest voorkomende maten zijn 50mm, 55mm en 60mm. Uiteraard zijn er nog veel meer maten. Bijvoorbeeld in smalle deurstijlen zit een slot met een kleinere doornmaat.

Draairichtingen:

Een handig ezelsbruggetje voor de draairichting van de deur is het kijken naar de deurscharnieren. Als je bij een dichte deur het scharnier ziet zitten dan draait de deur altijd naar je toe. Zit het scharnier dan rechts? Dan is het een rechtsdraaiende deur. Zitten de scharnieren links? Dan spreken we over een linksdraaiende deur. Andere benamingen met dezelfde betekenis zijn: linkssluitend (LS) of rechtssluitend (RS) en DIN links of DIN rechts. 

Een vroegere benaming voor de draairichting is Hollands rechts of Hollands links. Hierbij geldt: 
Hollands rechts = DIN links
Hollands links = DIN rechts

Espagnolet:

Dit is een slot wat vaak op dubbele openslaande deuren of ramen zit door middel van een staaf naar boven en beneden word de deur boven in het kozijn en onder in de dorpel vergrendeld.

Insteekslot:

Slot dat aan de sluitzijde in de deur wordt gemonteerd. Er zijn insteeksloten als hoofdslot en als bijzetslot.

Keersleutel:

Een keersleutel is een speciale sleutel met omkeerfunctie voor extra bedieningsgemak.

Kerntrekbeveiliging:

Voorziening ingebouwd in het veiligheidsbeslag of de veiligheidscilinder die ervoor zorgt dat de kern van de cilinder niet met speciaal gereedschap uit de cilinder getrokken kan worden.

Kierstandhouder:

Hendel met een beugel die ervoor kan zorgen dat de voordeur maar op een kier kan worden geopend. Dit voorkomt binnendringen. Ook toepasbaar voor ventilatieramen.

Meerpuntsluiting:

Een meerpuntsluiting is een slot waarbij men met één handeling twee of meer sluitpunten kan openen of sluiten. Er zijn 2 veel voorkomende types. 1 is een cilinder bediende. Dit wil zegge, dat doormiddel van de sleutel in de cilinder te draaien de deur op 2 of meer punten vergrendeld word. 2 is een kruk bediende meerpuntsluiting, hierbij duwt men met de hand de kruk omhoog waardoor de deur op 2 of meerdere punten vergrendeld. Vervolgend draait men met de sleutel in de cilinder om de kruk te vergrendelen, deze kan niet meer omlaag gedrukt worden.

Nachtschoot:

Het met de sleutel beweegbare gedeelte (schoot) van het slot dat in de sluitkom/sluitkast valt.

Nood en gevarenfunctie:

Zelfs wanneer er aan de binnenkant een sleutel in de cilinder zit kan hij van buitenaf geopend worden.

Oplegslot:

Een oplegslot is een slot wat vaak op voordeuren toegepast word. Het is een blok wat aan de binnenkant tegen de deur aan geplaatst word. Deze werden vroeger veel gebruikt. Tegenwoordig word er vaker voor een meerpuntsluiting gekozen.

PC-maat.

De afstand tussen het hart van het krukgat (het handvat) en het hart van het sleutelgat.

Raamboom:

Een beweegbare handgreep waarmee het raam geopend en gesloten wordt. Dit Kan vergrendeld worden met een sleutel of een drukknop.

Scharnierzijde:

De kant van de deur waar de scharnieren zitten.

Sluitkom:

Metalen kom in het kozijn waar de dag- en nachtschoot in valt of haakt.

Sluitzijde:

De kant van de deur of het raam waar het slot zit.

Uitboorbelemmering:

Gehard stalen stiften maken doorboren van cilinders moeilijk. 

Veiligheidsbeslag:

Veiligheidsbeslag bestaat uit massieve schilden met deurkrukken of een greep voor de voordeur. Het beschermt het slot en de cilinder tegen inbraakpogingen en biedt extra inbraakbeveiliging aan de deur.